El mural ‘Ellas me encadenaron’ del grafiter B:K, guanyador del premi del jurat del 6è Torrefarrera Street Art Festival

El passat dijous, 8 de setembre, en el marc de la Festa Major de Torrefarrera, es va donar a conèixer el premi del jurat del 6è Torrefarrera Street Art Festival (TSAF). El jurat va atorgar el primer premi (1.000 euros) a B:K (La Seu d’Urgell, Lleida), autor de l’obra “Ellas me encadenaron”, de 65 m2 i ubicada al carrer Major 62, de Torrefarrera.

El jurat, que estava format per l’Ajuntament i l’organització del festival, ha premiat l’obra d’acord a criteris d’adaptació a l’entorn, qualitat artística i nivell de definició en l’acabat de l’obra.

“Ellas me encadenaron”, de B:K expressa empoderament, la retenció i el control a través d’un muntatge de referències de fotògrafs. B:K, amb 23 anys, és l’artista més jove que ha participat en el TSAF. Amb estudis d’animació i cinema, va introduir-se en el món del muralisme de forma autodidacta.

Per oferir una experiència completa als visitants que s’acostin al TSAF, enguany s’ha editat un mapa amb tres rutes per contemplar els murals de totes les edicions tot passejant per Torrefarrera i Malpartit. Aquestes rutes es poden veure en un panell informatiu situat als porxos de l’Ajuntament, en un desplegable amb informació d’interès del municipi i també es poden descarregar a la pàgina web https://torrefarrerastreetartfestival.cat/rutesturistiques/.

Després de les sis primeres edicions, s’han pintat prop de 4.900 m2 de parets distribuïts per tot el municipi, amb un total de 53 murals a l’aire lliure.

Per primer cop, a més, aquesta edició ha comptat amb majoria de dones, situació que no és habitual en aquests certàmens, on predominen les obres signades pels homes.

Del 18 al 25 de setembre, es posarà en marxa la votació online on les persones empadronades a Torrefarrera podran escollir el guanyador del premi del públic, dotat amb 500 euros. Com a novetat, enguany les votacions es faran a través de l’app municipal eAgora.

El TSAF és un certamen internacional, de temàtica lliure, que en les seves edicions anteriors ha comptat amb muralistes d’art urbà nacionals i internacionals. L’objectiu és dinamitzar i regenerar els espais del municipi, potenciant i apostant per la cultura i l’art urbà com a mitjà d’integració social. El segell de cada artista en cada racó seleccionat ajuda a redescobrir espais, reinventar entorns i posar en valor l’art a peu de carrer. Amb aquesta finalitat, es convoca anualment aquest esdeveniment obert a grafiters i artistes urbans.

Relació d’artistes o col·lectius artístics que han participat en el 6è Torrefarrera Street Art Festival:

  • Aral (Les Cases d’Alcanar, Tarragona) 
  • B:K (La Seu d’Urgell, Lleida)
  • Marina Vallo (Sant Celoni, Barcelona)
  • Pango i CO (Arbeca, Lleida)
  • Thomàs (Barcelona)
  • Alisa Host (Suïssa)
  • Alessiainart (Xile)