El mural ‘Fauna’ del grafiter Thomàs guanya el premi del públic del 6è Torrefarrera Street Art Festival

El grafiti ha estat el més votat pels torrefarrerins i torrefarrerines, amb un 31,8% dels vots, per davant dels treballs realitzats per Aral (Les Cases d’Alcanar) amb un 18,2%, Alisa Host (Suïssa) i Marina Vallo (Sant Celoni) empatats amb un 16,7% dels vots

El mural “Fauna” realitzat per l’artista Thomàs (Barcelona) ha estat l’escollit pels torrefarrerins i torrefarrerines com a guanyador del premi del públic de la 6a edició del Torrefarrera Street Art Festival (TSAF) dotat amb 500 euros.

En paraules del seu autor, el grafiti mostra “una escena quotidiana en un món rural de fantasia on les bèsties vesteixen i actuen de forma humana. Els animals escollits formen part de la fauna autòctona del Segrià, de gran valor i caràcter genuí”. El mural, ubicat al carrer Ramon Muntaner 83, té com a protagonistes l’eriçó clar, la guineu, el teixó i el senglar.

Aquest treball ha rebut el 31,8% vots dels vots, materialitzats a través de la nova aplicació mòbil de Torrefarrera, eAgora, i també presencialment a les oficines municipals (opció habilitada per a les persones grans sense accés a la tecnologia).

El segon mural més votat pel públic, amb un 18,2% dels vots, ha estat “Gaia” de l’artista Aral (Les Cases d’Alcanar). La tercera posició en les votacions, amb un 16,7% dels vots del públic, ha estat per als grafitis “La sobrietat feliç” de Alisa Host (Suïssa) i “El gat observador” de Marina Vallo (Sant Celoni) que han empatat en percentatge de vots.

6a edició del Torrefarrera Street Art Festival

El passat 8 de setembre, en el marc de la Festa Major de Torrefarrera, es va donar a conèixer el premi del jurat del 6è Torrefarrera Street Art Festival (valorat en 1.000 euros), atorgat a B:K (La Seu d’Urgell, Lleida), autor de l’obra “Ellas me encadenaron”,de 65 m2 i ubicada al carrer Major 62, de Torrefarrera. Per primer cop, aquesta edició ha comptat amb majoria de dones, situació que no és habitual en aquests certàmens, on predominen les obres signades pels homes.

“Ellas me encadenaron” de B:K expressa empoderament, la retenció i el control a través d’un muntatge de referències de fotògrafs. B.K Mafia, amb 23 anys, és l’artista més jove que ha participat en el TSAF. Amb estudis d’animació i cinema, va introduir-se en el món del muralisme de forma autodidacta.

Per oferir una experiència completa als visitants que s’acostin a Torrefarrera per contemplar les obres del TSAF, enguany s’ha editat un mapa amb tres rutes per veure els murals de totes les edicions tot passejant per Torrefarrera i Malpartit. Aquestes rutes es poden veure en un panell informatiu situat als porxos de l’Ajuntament, en un desplegable amb informació d’interès del municipi i també es poden descarregar a la pàgina web https://torrefarrerastreetartfestival.cat/rutesturistiques/.

Després de les sis primeres edicions, s’han pintat prop de 4.900 m2 de parets distribuïts per tot el municipi, amb un total de 53 murals a l’aire lliure.

El TSAF és un certamen internacional, de temàtica lliure, que en les seves edicions anteriors ha comptat amb muralistes d’art urbà nacionals i internacionals. L’objectiu és dinamitzar i regenerar els espais del municipi, potenciant i apostant per la cultura i l’art urbà com a mitjà d’integració social. El segell de cada artista en cada racó seleccionat ajuda a redescobrir espais, reinventar entorns i posar en valor l’art a peu de carrer. Amb aquesta finalitat, es convoca anualment aquest esdeveniment obert a grafiters i artistes urbans.

Relació d’artistes o col·lectius artístics que han participat en el 6è Torrefarrera Street Art Festival:

  • Aral (Les Cases d’Alcanar, Tarragona) 
  • B:K (La Seu d’Urgell, Lleida), premi del jurat
  • Marina Vallo (Sant Celoni, Barcelona)
  • Pango i CO (Arbeca, Lleida)
  • Thomàs (Barcelona), premi del públic
  • Alisa Host (Suïssa)
  • Alessiainart (Xile)